info@yvonnevandenakker.nl

06-13409509

Plan een gratis koersgesprek

info@yvonnevandenakker.nl

06-13409509

Plan een gratis koersgesprek

Zelfvertrouwen

door | dec 27, 2022

Wist je dat 85 procent van de mensen op aarde zich onzeker voelt, zo blijkt uit onderzoek. Ze voelen weinig zelfliefde, piekeren veel en twijfelen steeds aan zichzelf. 

Bij 47% van de mensen gaat het zo ver dat hun onzekerheid bepaalt wat ze wel en niet doen, die knappe man/vrouw uit eten vragen, voor zichzelf beginnen, verhuizen naar een andere kant van het land etc.

Waarom zijn we dan onzeker? 

  • Vergelijken met anderen. Doordat we sociale dieren zijn, kijken we steeds naar wat andere mensen hebben en doen. We vergeten alleen dat we bij hen de buitenkant zien en bij onszelf de binnenkant. 
  • Trauma veel mensen die in hun leven beschadigd zijn geraakt, verliezen hun gevoel van eigenwaarde. Doordat je iets is aangedaan, ga je vaak onbewust (en onterecht geloven) dat je niet beter verdient dan dat. 
  • Geen voorbeeld. Als een kind opgroeit in een situatie waarin papa moppert dat ie er weer niet uit ziet vandaag en mama oververmoeid is geraakt van alle stress en meningen van anderen (of andersom), leert het kind dat het normaal is om jezelf af te wijzen. Resultaat; een kopietje daarvan. 

Nu kunnen we ons erbij neerleggen; wij mensen zijn nou eenmaal zo, maar daar geloof ik niet in. Mensen met meer zelfvertrouwen zijn gelukkiger, zorgen beter voor anderen, zijn minder vaak ziek en verdienen meer geld. En gelukkig kun je het leren. Zelfvertrouwen is een vaardigheid, die bovendien veel simpeler is dan de meeste mensen denken. 

Stel je voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren

Als je niet meer bang hoeft te zijn of onzeker,
Als je niet meer piekert en veel sneller keuzes maakt.
Als je al die dingen durft die nog te groot of te spannend zijn.
Wat zou het met je doen?

Iedereen herkent onzekerheid, niet eens de angst om het verkeerd te doen, vaak bleek het veel meer de angst om te stralen, om in het licht te gaan staan!
Ieder mens is met een overdosis zelfvertrouwen geboren, het is niet onze basisstructuur om onzeker te zijn. Het gaat pas later veranderen en worden we onzeker. 

Je leert je steeds kleiner en onzichtbaarder te maken en dat is een overlevingsstrategie. Een extra laagje, als je je verstopt is het een veilige plek.
Dat wordt steeds erger ook omdat je steeds meer bewijs krijgt/opslaat; zo van zie je wel. 

Mensen zijn super goed in overlevingsstrategie opbouwen om zichzelf te beschermen. Om niet afgewezen te worden om iemand anders niet af te wijzen of teleur te stellen, om geen lelijke feedback te krijgen of fouten te maken.

Wat je dan nog niet weet, is dat de strategie van jezelf verstoppen, dat die later jezelf in de weg zit; als je een relatie wilt, als je voor jezelf wil beginnen, als je iets onrechtvaardigst ziet, of oneerlijk vindt spreek je maar niet uit, of als je loonsverhoging wil, als je jezelf wilt laten zien in werk, vriendschappen en ook op andere plekken. 

In welke mate zit het bij jou in de weg?

Als je je verstopt kunnen je ze ook niet vinden.
En dat is zo zonde. Dit leven is de generale repetitie, het is geen oefening. 

Die overlevingstrategie, die je beschermt heeft, veroorzaakt nu juist de pijn omdat je jezelf klein maakt, te streng bent voor jezelf, jezelf aan het afwijzen bent etc. 

Er zijn zoveel prachtige mensen in de wereld en ook die zichzelf verstoppen. Blijven piekeren, eenzaam zijn en bang zijn om te falen, jezelf steeds afwijst, je wordt soms gek van jezelf. En dat is lastig en sneu voor jezelf, maar ook jammer voor de wereld.
De wereld is een veel mooiere plek als mensen hun ding gaan doen.
Het lastige is dat je zelfvertrouwen vaak niet op school leert. Op school leer je helaas voornamelijk het tegendeel doordat vaak wordt nagekeken wat er niet goed is. 

Stel je voor wat er zou gebeuren als je het mooiste leven gaat leiden, je krachtig en ontspannen gaat voelen, gaat leven i.p.v. overleven?

Zelfvertrouwen kun je leren, je kunt het je weer herinneren! In essentie van nature zit er een wezen in jou die zelfvertrouwen heeft.